Wandelgroep beginnen
Wil je beginnen met een wandelgroep of ben je net begonnen met een groepje te wandelen? Dan is het goed om even stil te staan bij een aantal zaken die van belang zijn. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar lees toch even verder en doe je voordeel er mee.
Wandelen is een goedkope sport. Geen speciale kleding nodig, zorg wel voor goede schoenen. Uitgangspunt moet zijn dat iedereen mee kan wandelen op zijn of haar eigen tempo.
Meestal is deelname aan een wandelgroep (bijna) gratis. Dit komt mede omdat een wandelgroep(je) geen vereniging of stichting is. Hiervoor zijn dan geen kosten te maken. Je houdt het kleinschalig en doet het samen. Dit is de kracht van een groep en om het laagdrempelig te houden. Vaak is er een lief&leed-pot waar men vrijblijvend iets in stopt, hoeft echt niet iedere week. Hier kunnen dan extraatjes van betaald worden, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte of jubilea.
Afstand is maar een gegeven, soms is 4 km al ver genoeg, een ander wil 10 of meer kilometers wandelen. Beter is om een tijd af te spreken dat we wandelen. Voor beginnende groepen kan 3 kwartier al lang genoeg zijn. Onze ervaring is dat voor de meeste groepen 5 kwartier een mooie tijd is. Je wandelt dan meestal een afstand tussen de 4,5 en 7 km. Ook afhankelijk waar je gaat wandelen. In het bos is je tempo lager dan in de wijk. Moet je veel oversteken en rekening houden met verkeer, dan gaat je tempo ook naar beneden.
Aan- of afmelden is niet noodzakelijk, wie er is wandelt mee. Begin zoveel mogelijk op een vaste tijd. Je zal merken dat binnen de groep de deelnemers zich min of meer verplicht gaan voelen om toch te komen. Je wilt erbij horen en meedoen!
Als er gelegenheid is om tijdens de wandeling of na afloop ergens iets te drinken, let dan ook op de kosten daarvan. Iedereen moet in de gelegenheid zijn om mee te doen.
Maak een eenvoudig aanmeldformulier (zie voorbeeld) waarop men zijn/haar gegevens op kan zetten. Wil men toegevoegd worden in een whatsapp-groep? Ook belangrijk is om te vragen naar een noodnummer. Wie kan men bereiken als er iets gebeurt met een wandelaar. Klinkt overdreven, maar onze ervaring is dat dit op prijs wordt gesteld als er werkelijk iets gebeurt.
Eerst even enige uitleg over wandelbegeleiders en over -coördinatoren. Maar wat is het eigenlijk het verschil? Dat leggen we daarom even uit. Daarna het verschil in taken tussen een klein groepje en een grotere groep. Als laatste in dit artikel iets over routes.
De wandelbegeleider
Dit is de wandelaar die het voortouw neemt bij een wandeling. Bij een klein groepje is dat eenvoudig. We spreken af waar we wandelen, afstand, starttijd en startpunt en heeft overleg met de groep. Kent de route, houdt het tempo en de tijd in de gaten. Zorgt dat de groep bij elkaar blijft en iedereen weer bij het startpunt terugkomt.
Zorg voor een tweede begeleider, zodat je niet altijd zelf aanwezig hoeft te zijn. De groep kan dan ook zonder jou verder. Een tweede begeleider is ook belangrijk als er iets gebeurd of als iemand even rustig aan wil doen.
De wandelcoördinator
Dit is eigenlijk alleen van belang bij wat grotere groepen. De coördinator is het aanspreekpunt van de groep. Hij regelt startpunt, tijd, afstand, route en zorgt voor en overleg met de wandelbegeleiders in de groep(en). Meestal is de coördinator ook een wandelbegeleider. Daarnaast verzorgt hij het kleine beetje administratie en meestal het beheer over de lief&leed-pot. Hij zorgt er ook voor dat iemand van de begeleiders dit overneemt als hij een keer niet kan. De groep kan dan ook zonder jou verder.
Hij is ook aanspreekpunt voor nieuwe wandelaars en is het contact van de groep. Hij is ook het aanspreekpunt voor de startlocatie. Maakt daarmee ook de afspraken.
Bij terugkomst van de wandeling navraag bij andere begeleiders hoe het is gegaan.
Contact met de wandelaar opbouwen
Ook een belangrijke taak, voor zowel de begeleider als de coördinator, is het contact en vertrouwen van de wandelaar krijgen. Dat hij op de hoogte is van bepaalde dingen over de gezondheid van de wandelaar en kan dit eventueel delen met andere wandelbegeleiders. Het is altijd goed om te weten wat er speelt bij een wandelaar en kan daardoor ook een aanspreekpunt zijn. Hoe gaat het met je? Hoe gaat het thuis? Hoe is het gegaan van de week? We hebben allemaal wel eens een minder prettige periode. Hoe langer een groep bestaat, hoe meer vertrouwen de wandelaar krijgt en zal dan ook meer vertellen. Blijf altijd discreet over informatie die je krijgt.
Dit is de sociale kant van het wandelen in een groep. Sociaal actief zijn en delen van informatie. Soms een beetje sturen, er over praten, waar kan ik hulp krijgen. Aandacht geven!
Zoals hierboven staat is het niet alleen het wandelen, ook het sociaal contact is belangrijk, misschien zelfs belangrijker. Dat houdt ook in dat je best eens een keer iets anders mag doen. Ergens anders wandelen, aandacht voor feestdagen, iets extra’s na de wandeling. Wil er iemand trakteren, prima, maar wel in overleg. Vaak zijn er heel creatieve mensen in de groep, maak er gebruik van!
Tot slot
Mocht je met vragen zitten naar aanleiding van dit artikel, schroom niet contact met ons op te nemen. Je kunt altijd je vragen stellen, of ga eens kijken bij bestaande groepen en praat daarmee. Die groepen hebben al jaren ervaring en zijn altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Dit artikel is ontstaan vanuit de kennis die opgedaan is met de wandelgroep Het Kristal en bij wandelgroep Orderbos, beide groepen bestaan al ruim 10 jaar!
Op de volgende pagina’s geven we informatie voor kleine wandelgroepjes of grote wandelgroepen.
Tips voor wandelgroepen starten

Kleine wandelgroepjes
Met een klein groepje wandelen, 6 tot 8 wandelaars, zijn de dingen waar je aan moet denken eenvoudig en niet zo groot. Lees meer over een paar punten zijn van belang, je hoeft het niet allemaal te doen.
Lees meer
Grote wandelgroepen
Het kan zijn dat de groep groter wordt en er steeds meer wandelaars bij komen. Ook dan is het van belang om af te spreken hoeveel wandelaars je wilt hebben en met hoeveel mensen je in een groep wilt wandelen.
Lees meer
Routes maken
Een veel voorkomende vraag is, hoe kom ik aan wandelroutes of hoe maak ik deze routes? Meestal is je vertrekpunt een plek in de wijk. Hiervoor zijn verschillende programma’s te gebruiken.
Lees meer