Kleine wandelgroepjes
Met een klein groepje wandelen, 6 tot 8 wandelaars, zijn de dingen waar je aan moet denken eenvoudig en niet zo groot. Een paar punten zijn van belang, je hoeft het niet allemaal te doen.
- Wie wandelt er in de groep en hebben we onderling contactgegevens van elkaar. Van belang om dingen af te spreken en of het wel of niet doorgaan bij bepaalde (weers-)omstandigheden. Dit kan e-mail, telefoon of een whatsapp-groep zijn, wat je onder elkaar maar afspreekt. Ook is dit zinvol, om te melden als iemand met vakantie gaat of ziek is en daarom niet komt wandelen. Altijd fijn om te weten.
- Startlocatie. Waar beginnen we en hoe lang wandelen we en met wat voor tempo? Iedereen in de groep moet zich prettig voelen bij het wandelen. Wandel niet tegen of over de grenzen van de wandelaar heen. Laten wandelaars het zeggen als het een keer wat minder gaat.
- Een route vooraf maken is niet zo belangrijk, met elkaar de richting bepalen is meestal voldoende. Probeer wel elke keer een iets andere route te wandelen. Heb ook eens aandacht voor waar je wandelt of wat je ziet. Geeft gespreksstof binnen de groep!
- Heb je een vast startpunt? Het verhoogt het sociale contact onderling. Is de groep klein dan kun je afspreken om bij elkaar iets te blijven drinken. In de zomermaanden kan een terrasje ook wel eens leuk zijn. Let er wel op of iedereen daarin mee kan doen. We doen het samen!
- Op wie kunnen we een beroep doen om iemand op te halen, bijvoorbeeld door een valpartij of ander ongemak dat iemand niet verder kan wandelen.
- Zorg voor een EHBO-tasje, zodat je kleine ongemakken kunt verhelpen. Ook iets te drinken en te eten is belangrijk om bij je te hebben (druivensuiker). Ook een reddingsfolie* (-deken) kan nuttig zijn.
- Waar wandelen we? Waar je ook wandelt, zorg ervoor dat altijd twee mensen van je groep weten hoe je weer snel bij het startpunt kunt komen. Wil het wandelen even niet of een andere oorzaak, laat een deelnemer niet alleen teruggaan. Overleggen en beslissen!
- Op eigen risico. Iedereen binnen de groep wandelt altijd op eigen risico.
De grootte van een groepje ligt niet vast. Maar geef andere mensen de mogelijkheid om aan te sluiten. Spreek daarom af hoeveel deelnemers je in de groep wilt hebben. Op termijn vallen er altijd mensen af en zo gaat de groep verloren. Laat bijvoorbeeld mensen aansluiten die op voorspraak van de deelnemers willen komen wandelen of beperk je tot een wijk of buurt waar je woont. Sluit je niet af, nieuwe mensen geven vaak energie of een andere kijk op dingen.
- * Een reddingsdeken (ook wel isoleerdeken, warmhouddeken, isolatiedeken of –folie genoemd), is een deken van hoofdzakelijk aluminiumfolie met een goud- en zilverkleurige kant. Het biedt bescherming tegen te hoge of tegen te lage temperaturen. Hij is isolerend, waterdicht en geleidend. Het belangrijkste doel van dit veiligheidsmiddel is het op de goede temperatuur houden van een persoon. De deken is klein verpakt, dus makkelijk te vervoeren.