Digitale routes
Digitale routes maken wandelen eenvoudiger en toegankelijker door gebruik van apps en GPS. Ze bieden duidelijke navigatie, persoonlijke aanpassing, en extra informatie over de omgeving. Populaire platforms en apps van natuurorganisaties helpen met routekeuze en delen van ervaringen. Hoewel afhankelijkheid van technologie en minder spontaniteit nadelen zijn, wegen gemak en informatierijkdom vaak zwaarder.
Omdat de veelheid van mogelijkheden tegenwoordig groot is, geven wij hier minder uitgelichte wandelingen weer. Er zijn genoeg websites die zowel apps als digitale routes weergeven.
Wil je zelf aan de slag met routes, lees dan deze pagina op onze website.
De werkgroep heeft verder geen enkele invloed op de activiteiten en de juistheid van de gegevens.
Digitale routes

Wandelen door de Wilpse Klei
De Kribbe Horeca, Taartenbakkerij & Museum, Weerdseweg 6A, 7384 CJ Wilp.
Trek waterdichte wandelschoenen aan en kom dit uniek stukje Nederland ontdekken. De route start bij De Kribbe. Vanaf hier loop je zo de polder in. Je treft hier een oud agrarisch cultuurlandschap aan van dijken, boomgaarden, wilgen en meidoornhagen. De boerderijen liggen hier van oudsher op terpen. Geen overbodige luxe, want bij een hoge stand in de IJssel wordt de Wilpse Klei als overloopgebied gebruikt. En stromen de weilanden dus vol water.

Loenen – Waterval Vrijenbergerspreng
Parkeerplaats Loenense waterval, Beekbergerweg.
De hoogste waterval van Nederland, je gelooft het pas als je er zelf staat. De Vrijenbergerspreng bij Loenen heeft een geschiedenis die terug gaat tot 1825. Een bezoekje is zeker de moeite waard. Maar het bosgebied om de watervallen heen is ook zeker een bezoekje waard. We lopen daarom verder dan de watervallen en laten alle drukte achter ons. De route is goed begaanbaar en glooiend. Bij de waterval gaat het snel een meter of 25 naar beneden. Neem een goede verrekijker mee en ga eens in de vroege ochtend of de late avond. Een grote kans dat u onderweg reeën of herten kunt spotten.

Grenspalenpad – Poelenpad
Start en parkeren, schuin tegenover Plus Supermarkt, Hoofdweg, Klarenbeek.
Onderweg genieten van schitterende natuur. Het is een route voor mensen die wel houden van een stukje off-road. Langs de beekkanten wordt hier niet gemaaid. In de zomer loop je tot voorbij de knieën door het lange (en vaak natte) gras en brandnetels. De route is hier en daar moeilijk begaanbaar, zeker in natte tijden. Goede en hoge wandelschoenen en een lange broek zijn een must. Volgens aanwonenden is deze route alleen goed begaanbaar van april tot oktober. In de wintermaanden kan de route te nat zijn. Honden zijn op deze route niet toegestaan. Openbaar vervoer met trein mogelijk, station Klarenbeek. Dan richting Zutphen wandelen tot aan kruising met Koperdijk en daar de route beginnen.

Hoog Soeren
Bij Kapel Hoog Soeren, Hoog Soeren 46, 7346 AJ Hoog Soeren.
Een digitale wandeling van 15 km bij Hoog Soeren. Er is geen verkorting van deze wandeling beschikbaar. De wandeling gaat door een glooiend gebied. Onderweg komt u geen horecagelegenheid tegen. Honden mogen aangelijnd mee.
Het dorp Hoog Soeren is omsloten door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en geniet van de gemeente Apeldoorn de status van beschermd dorpsgezicht, en kreeg daarnaast diezelfde status ook van rijkswege.

Wandelen via klompenpaden
Download eerst de app op je smartphone!
Ervaar tijdens het wandelen de bijzondere planten en dieren die voorkomen in het cultuurlandschap. Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen. Alle wandelingen kunt u via hun app digitaal volgen, maar ook via kaart en route-informatie.

Wandelroutes IVN
Download eerst de app op je smartphone!
IVN Apeldoorn heeft een flink aantal wandel- en fietsroutes beschikbaar in hun werkgebied, de gemeentes Apeldoorn, Epe en Voorst.
Vrijwel alle routes zijn beschikbaar in de gratis IVN Natuur app. Deze app kun je op die smartphone downloaden. Na het downloaden wel even een gratis account aanmaken.
Een aantal (gratis) routes zijn ook te downloaden als pdf-bestand en af te drukken in A4-formaat. Behalve een kaartje en de routebeschrijving is ook interessante natuur- en cultuurhistorische informatie opgenomen.
Waar zijn digitale routes te vinden?
Veel routes zijn te vinden en te downloaden op speciale websites of via commerciële partijen die ook apps aanbieden. Wij geven hierbij een aantal mogelijkheden, in willekeurige volgorde. Wij hebben geen enkele invloed of voordeel bij het vermelden van deze mogelijkheden. Zoek anders even op google en tik in ‘wandel apps’. Genoeg informatie te vinden, soms gratis of anders tegen een kleine vergoeding.
GPS wandelingen / routes in verschillende formaten.
Wandelzoekpagina / routes, informaties, zowel digitaal als beschreven.
ANWB / routes.
Topo GPS / app en routes.
All Trails / app en routes.
Komoot / app en routes.
Wandelnet / routes.
SNP app / app en routes.
Nivon / routes.
App Wandelen / app en routes.
GPS Walking / routes.
Natuurmonumenten / app en routes.
WandelZapp / app en routes.
Beleef Routes / app en routes.
Strava / app en routes.
Vossenstreken / app en routes (speciaal voor kinderen).
Route.nl / app en routes.
RouteYou / routes.
Roots Magazine / app en routes.
Visit Veluwe / routes.
Trage tochten / routes.
Groene wissels / routes.
Mooiste routes / routes.

Deel je wandel initiatief
Mocht je de gegevens van jouw wandelevenement, -initiatief of wandelgroep op deze website vermeld willen hebben. Deel deze dan met ons via het contactformulier en dan vermelden wij deze op onze website.