Wandelen met een beperking

Wandelen met een beperking

Er zijn bij ons op dit moment twee mogelijkheden bekend voor mensen met een rolstoel of rollator die geregeld als groep onder begeleiding samen wandelen.

Wandelen bij Ruma Saya, Ugchelen
Iedere dinsdagochtend van 10.30 uur tot ongeveer 12.00 uur.
Iedere donderdagochtend van 10.30 uur tot ongeveer 12.00 uur.

Wandelen bij Talma Borgh, Apeldoorn
Iedere donderdagmorgen vanaf 10.30 uur, circa 1,5 uur.
Iedere donderdagmiddag vanaf 14.30 uur, circa 1,5 uur.

Voor meer informatie, kijk onder wekelijks wandelen.

U kunt zelf ook contact opnemen met een zorginstelling bij u in de buurt, misschien hebben zij mogelijkheden en kunt u daar eens meewandelen met rolstoel of rollator.

Weet u nog een andere mogelijkheid?
Laat het ons weten via het contactformulier op deze website. Wij plaatsen het dan op onze website.

Zelf wandelen met een begeleider

Er verschillende mogelijkheden om samen met iemand in een rolstoel of rollator om een wandeling te maken. Verschillende natuurbeheerders hebben routes uitgezet. Neem vooraf altijd even contact op met de betreffende organisaties of er geen of tijdelijke beperkingen zijn.
Hieronder geven we een aantal tips.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft verschillende mogelijkheden voor rolstoel- of rollator-gebruikers uitgezet.

Mindervalidenroute ’t Leesten, Ugchelen

De route van bijna 1 km gaat over een verhard pad door bos en over heide. Onderweg word je getrakteerd op mooie vergezichten. De route is geschikt voor rolstoelen, zodat de hele familie mee kan. 

Wandelroute voor blinden en slechtzienden, Hoog Buurlo

Speciale route voor blinden en slechtzienden met verhalen over de schaapskooi Hoog Buurlo op de Veluwe. Niet geschikt voor mensen in een rolstoel vanwege onverhard pad. Met ingesproken tekst die via QR-codes in het terrein af te spelen zijn op je smartphone. Afstand 1 km.

Wandelroute familiepad Harskamp, Harskamp

Deze wandelroute ligt midden in het bosrijke gebied bij Harskamp. Een half verhard bospad, slingerend tussen de bomen door. Vanwege de verharding is het ook mogelijk om in een rolstoel of met de kinderwagen van deze route te genieten. Daarnaast bevindt het zich in hondenlosloopgebied, dus je trouwe viervoeter kan mee! De route is niet gemarkeerd. Volg de verharde (rond)weg. Afstand 1,5 km.

Natuurmonumenten

Bij het Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen is een speciale route voor rolstoel- of rollator-gebruikers uitgezet.

Tuinpad-route, Loenen

De tuinpadroute (0,5 km) voert niet alleen over het erf en door de moestuin van De Groote Modderkolk. Je komt ook langs de potstal waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel.
De route is gemarkeerd met pijlen Tuinpad en voert over vlakke paden van klinkers en stevige halfverharding. Daardoor is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollator of kinderwagen. Vanwege het klaphek aan het eind van de route adviseert de boswachter begeleiding in geval van rolstoelgebruik.

Parkbos van Landgoed Voorstonden, Brummen

Het parkbos van Landgoed Voorstonden is ruim 200 jaar geleden aangelegd. En dat zie je. Ja echt, kom hier maar eens wandelen en laat je verrassen. Bijvoorbeeld door de statige oude hoge eiken en beuken. Of door de dode bomen waar ander leven bezit van heeft genomen. Of zie de nieuwe aanplant, waarmee dit parkbos weer 2 eeuwen door kan. Ga eens rustig zitten bij de vijver en laat je fantasie z’n gang gaan.
De groen gemarkeerde route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

In het park zijn drie routes te vinden die voor rolstoelen of rollators geschikt zijn.

Landschappenpad

Het Landschappenpad is speciaal voor het 75-jarig jubileum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe aangelegd. Deze 4,1 km lange cultuurhistorische wandeling voert langs diverse hoogtepunten van het Park, zoals het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand. Onderweg zijn er twee picknickplekken die ook geschikt zijn voor mensen in een rolstoel. Tijdens uw wandeling kunt u tweemaal de route verlaten voor een bezoek aan een wildobservatieplaats. De route start bij het Museonder.

Belevingsroute

De Belevingsroute (ruim1 km) is ontwikkeld in samenwerking met en mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten. U wordt uitgenodigd te voelen, ruiken, zien en te horen. Voor jong, oud, beperkt of niet beperkt. De route start bij het Museonder en is geschikt voor rolstoelen.

Berlagepad

Het Berlagepad (2,6 km) loopt rondom de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus. De wandeling start bij de fietsenstalling bij Jachthuis Sint Hubertus. De route is geschikt voor rolstoelen.

Sporten met een beperking

Sporten en bewegen, dus ook wandelen, is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen. Uniek Sporten vindt daarom dat sporten voor iedereen belangrijk is, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn.

Wat is Uniek Sporten?

Uniek Sporten is een landelijk initiatief en gesteund door o.a. Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF.
Uniek Sporten helpt en inspireert je met alles over sporten en bewegen. Op de website en in de app Uniek Sporten komen vraag en aanbod van aangepast sporten bij elkaar. Op deze plek vindt zowel aanbieder, sportzoekende of ouder/begeleider, informatie rondom aangepast sporten. Kies op de website voor de gemeente Apeldoorn en eventueel je sport en zoek het aangepaste sportaanbod van de gemeente Apeldoorn.