Gemarkeerde routes

Gemarkeerde routes

In Apeldoorn en omgeving is een veelheid van wandelingen uitgezet, welke te volgen zijn via gemarkeerde routes in de vorm van routepijltjes, -bordjes of gekleurde paaltjes. Wij geven hieronder waar je meer informatie over deze wandelingen kunt vinden. Via het klikken ‘Bezoek website’ kom je op de betreffende site met de verschillende routes. Geen compleet overzicht maar genoeg ideeën om te gaan wandelen.
Op een aantal plaatsen zijn er ook voor de mindervalide medemens aangepaste routes beschikbaar. Soms aangegeven bij de routes of kijk even bij Wandelen met een beperking op onze website.

De werkgroep heeft verder geen enkele invloed op de activiteiten en de juistheid van de gegevens.

Gemarkeerde routes

Wandeling Radio Kootwijk en Hoog Buurlo

Wandeling Radio Kootwijk en Hoog Buurlo

Parkeerplaats Hoog Buurloseweg 1, 7348 BB Radio Kootwijk.

Hoog Buurlo is een van de weinige plekken op de Veluwe waar het landschap de afgelopen eeuwen goed bewaard is gebleven. Deze wandeling voert je over heide, door bossen, langs statige beukenlanen, het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk en natuurlijk de schaapskooi met de schapendriften. Let op: tijdens broedseizoen, 15 maart t/m 15 juli, zijn op de heide 2 tracés van 100 meter omgeleid. In het veld staat dit aangegeven. De mooie vergezichten op de hogere stuwwallen zul je in geen geval missen.

12,5 km Bezoek website
Hoog Buurlo

Hoog Buurlo

Parkeerplaats Hoog Buurloseweg 1, 7348 BB Radio Kootwijk

Hoog Buurlo is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw; de tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze parel van de Veluwe. Ook de route van Radio Kootwijk is hier op te pikken.

Wandelroute Bospad

Wandelroute Bospad

Informatiecentrum ’t Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen.

Een wandeling over heide en door bos in natuurgebied ’t Leesten op de Veluwe. Een prachtig natuurgebied op de Veluwe, bij Ugchelen. Glooiende heuvels met fraaie vergezichten. Loofbos afgewisseld met dennenbomen. Informatiecentrum ’t Leesten heeft een ruime, gratis parkeerplaats welke dient als ideale uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht. Een écht wandelparadijs, zeker in de periode dat de heide in bloei staat.

Aardhuispark

Aardhuispark

Het Aardhuis, Aardhuis 1, 7346 AA Hoog Soeren.

De wandelroute is aangegeven met gele paaltjes (niet gratis). De start is bij de ticketautomaat recht tegenover de trap van Het Aardhuis. U loopt langs een aantal zeer oude eiken en beuken en via de wildweide naar onze wildkansel. In het landschap ziet u nog meer oude statige beukenlanen.
Voor gezinnen is in het bezoekerscentrum, gevestigd op de 1ste etage in Het Aardhuis, een leuke gratis puzzeltocht verkrijgbaar. U kunt de puzzeltocht ophalen bij een van onze medewerkers.

Loenermark

Loenermark

Verschillende startmogelijkheden bij een aantal parkeerplaatsen.

Een zeer aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Het naaldbos, de heide met jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen maken de uitgestrekte Loenermark op de flank van de Oost-Veluwse Stuwwal tot een prachtig gebied van het Gelders Landschap. Het hoogste punt ligt op zo’n 85 meter boven zeeniveau. De Zilvensche heide werd gekozen als locatie voor een ijkbasis voor het Rijksdriehoeksmeetnet vanwege de grote geologische stabiliteit van dit gebied. Er liggen ook enkele grafheuvels.

2,5, 6, 7 en 13,5 km Bezoek website
Loenense Waterval

Loenense Waterval

Zorgboerderij de Groote Modderkolk, Vrijenbergweg 24b, 7371 AA Loenen (Gld.)

Een afwisselende wandelroute van Natuurmonumenten op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboerderij de Groote Modderkolk afwisselend door bos, een halfopen landschap en langs een waterval. Loenen heeft de hoogste waterval van het land. De waterval heeft een verval van 15 meter. Deze is in de crisisjaren gegraven en het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal.

ruim 4 km Bezoek website
Apeldoorn Te Voet

Apeldoorn Te Voet

Diverse startplekken bij openbaar vervoer.

De tien wandelroutes van ‘Apeldoorn te Voet’ laten je al wandelend kennis maken met de bruisende binnenstad en de uitgestrekte natuurgebieden daaromheen. De routes verbinden de stations van Apeldoorn met haar buitengebied. Samen vormen de wandelroutes een goed bewegwijzerd netwerk met een totale lengte van rond de 100 kilometer. De wandellijnen zijn in beide richtingen gemarkeerd met pijlen; elke route heeft een eigen kleur. Een verbindingslus herken je aan een grijze pijl met zwarte rand. Kijk vooraf wel naar de mogelijkheden van het openbaar vervoer, niet alles rijd elke dag of beperkt in het weekend. Soms handiger om bij eindpunt te beginnen.

4 tot 20 km Bezoek website
Berg & Bos

Berg & Bos

J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn

De wandelstructuur is door parkbeheerder Accres aangelegd in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, NordicWalkingNet en het Apeldoornse 4FunFit. Stadsark Berg & Bos, eigendom van de gemeente Apeldoorn, is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren.
Het gebied bestaat uit een park met waterpartijen en een bosgebied. Ook te bereiken via de Asselsestraat (gratis parkeren), net voorbij StayOké.

2,5, 5,2 en 8,5 km Bezoek website
Paleispark Het Loo

Paleispark Het Loo

Achteringang aan de Amersfoortseweg t.o. de Pijnboomlaan, Apeldoorn.

Tegen Nationaal Museum Paleis Het Loo aan en rondom Het Oude Loo ligt het Paleispark, een gebied van 650 hectare. Het park was een plek om te ontspannen voor de bewoners van Het Loo en hun gasten. Het Paleispark is dagelijks geopend en tegen een kleine bijdrage te bezoeken of de mogelijkheid een jaarkaart te kopen. Er zijn twee plekken waar je kunt beginnen. De eerste bij de hoofdingang van Paleis Het Loo (fiets en bus via hoofdingang, auto betaald en meestal druk) en een tweede (gratis) parkeerplaats bij de achteringang aan de Amersfoortseweg t.o. de Pijnboomlaan.

2, 5, 7, 8 en 13,5 km en ♿︎ van 3,8, 5,3 en 7,0 km Bezoek website

Naast de hierboven uitgelichte wandelroutes zijn er nog veel meer mogelijkheden om gemarkeerde routes te wandelen. We noemen er hieronder een aantal. Meer informatie is te vinden op hun websites.

’t Leesten

Het Informatiecentrum ’t Leesten van Staatsbosbeheer is gevestigd in Bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen (parkeren gratis; ook met OV te bereiken) en bestaat uit een informatiebalie, winkel en expositie. Als Veluwe transferium is ’t Leesten een uitstekend startpunt om wandelend of fietsend de Veluwe te verkennen. Op ’t Leesten zijn verschillende wandelroutes bewegwijzerd die je zelfstandig kunt wandelen. Op het Informatiepaneel voor de hoofdingang van het bospaviljoen kun je zien welke routes er zijn om een keuze te kunnen maken. Het informatiepaneel is meteen het startpunt voor de routesmet verschillende afstanden. Ook mindervaliden-route beschikbaar.

Boswachterspad Kootwijk

Een lange gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt. De route heeft een lengte van 16 km en is bewegwijzerd met oranje bordjes. Treed in de voetsporen van de boswachter en wandel door het Kootwijkse landschap. Vanaf de parkeerplaats start je deze route van 18 km en volg je de oranje bordjes. Parkeerplaats Grevenhout, Grevenhout, 3888 NR Uddel. Bij toegangsweg naar Landal Rabbit Hill.

Kootwijkerzand 

Wandeling door boswachterij Kootwijk op de Veluwe. Vanaf de uitkijktoren heb je prachtig uitzicht over Kootwijkerzand. Let op: Google kent de route naar de startlocatie niet. Volg vanaf Kootwijk de Heetweg richting het westen (Kootwijkerbroek). Sla bij de oranje borden linksaf naar de Houtvester v.t. Hoffweg, richting parkeerplaats. Lengte 3 km.

Landgoed Bruggelen

Bruggelen is een natuurgebied met een gevarieerd landschap, in beheer van Gelders Landschap (GLK). Er liggen naald- en loofbossen en enkele heideveldjes. Het zuidelijke deel bestaat uit stuifheuvels met ‘eikenstrubben’. Dit zijn bossen met grillige, knoestige en gedrongen eikenstammen. Daarnaast is Bruggelen bekend om zijn rijke paddenstoelenflora. Er zijn drie wandelroutes uitgezet. Rode route van 3 km; blauwe route van 4 km; zwarte route van 7 km. Routes zijn te combineren, dan ongeveer 11 km.

Deelerwoud, vanaf Deelen

Het Deelerwoud van Natuurmonumenten is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. De wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulisselandschap. Vanaf het parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg) loop je naar het grote informatiepaneel voor het beginpunt van de wandelroute over de Veluwe. Vanaf hier volg je de groene-paaltjesroute. Lengte: 9 km.

Deelerwoud, vanaf Woeste Hoeve

Maak een afwisselende wandeling door uitgestrekte bossen en heidevelden in natuurgebied Deelerwoud en geniet onderweg van edelherten en damherten. Ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen kun je hier tegenkomen. Verrekijker aanbevolen! Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust. Het moet raar lopen wil je deze prachtige dieren tijdens je wandeling niet zien. Blauwe paaltjesroute. Start: Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve. Lengte: 8 km.

Klompenpaden

De mooiste wandelroutes over boerenland in Gelderland. Geniet tijdens je wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Ieder Klompenpad heeft een eigen pagina met een fotoreeks die een indruk geeft van het landschap waar u doorheen wandelt. Ook via hun eigen app te wandelen met onderweg informatie over het gebied. In de omgeving van Apeldoorn vind je o.a. de volgende routes:

  • Ugcheler Markepad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 5 of 10 km
  • Bekbergerpad, ongeveer 13 km; te verkorten tot 9 km
  • Albapad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 8 km
  • Klarenbeeksepad, ongeveer 13 km of 15 km; te verkorten tot 9 km
  • Loenense Enkenpad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 6 of 9 km
  • Plaggenstekerspad, ongeveer 12 km; te verkorten tot 3 of 9 km
  • Holhorsterpad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 6 of 8 km
  • Kopermolenpad, ongeveer 13 km; tot verkorten tot 5 of 10 km
  • Uddelermeerpad, ongeveer 16 km; te verkorten tot 10 km
  • Avervoorderpad, ongeveer 13 km
  • Oranjeveldpad, ongeveer 14 km; te verkorten tot 11 of 12 km.

De routes gaan regelmatig over het erf van een boer, langs een beekje of over een sloot, vaak is dat privéterrein. Honden zijn op de Klompenpaden verboden. Klompenpaden zijn grotendeels onverhard. De ondergrond is daardoor meer of mindere mate ongelijk en/of begroeid. Onder bepaalde weersomstandigheden kunnen paden daardoor plaatselijk nat, modderig of glad kan zijn.

Wandelknooppunten Veluwe

Vanaf 2019 wordt er intensief gewerkt aan een compleet wandelnetwerk voor de gehele Veluwe. Nog niet bij vele bekend, maar is vergelijkbaar met de fietsenknooppunten. De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan! Het gebied tussen Ugchelen, Beekbergen en Hoenderloo is al grotendeels voorzien van bordjes. Op hun overzichtspagina vind je een selectie van wandelroutes. De routes zijn met behulp van de knooppunten, een routemarkering of aan de hand van een GPX-bestand te volgen. 

Rollekoot / Motketel

Er zijn maar weinig gebieden, waar in een bijzonder fraai landschappelijk decor de cultuurhistorie zo rijk aanwezig is als het gebied, dat ‘de Motketel’ genoemd wordt. We vinden het in het buurtschap Niersen. Het gebied zit vol met sprengen en op een aantal plaatsen zijn nog restanten te ontdekken van oude molenplaatsen. De Motketel ligt op de helling van de belangrijkste Veluwse stuwwal op een hoogte van ongeveer 25 meter boven NAP. Laat je fantasie de vrije loop over hoe het leven geweest kan zijn in de tijd dat de sprengen worden gegraven. De wandelroute start op de parkeerplaats aan de Gortelseweg bij de kruising met de Wildweg, Vaassen. De wandelroute wordt aangegeven met rode paaltjes, 6 km. De wandeling kan ook gestart worden op parkeerplaats tegenover Elburgerweg 146, Niersen. Volg de Elburgerweg vanaf Zwolseweg in Wenum-Wiesel. Doorrijden over wildrooster en voorbij paal met ‘Niersen’. Ter hoogte van nr. 146 links de parkeersplaats op. De wandelroute start hier aan de overkant van de weg.

Lange afstandspaden en Streekpaden

Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) vormen samen met Streekpaden een landelijk dekkend routenetwerk van ca. 11.500 km in Nederland. Langs de mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden. Verschillende routes komen langs Apeldoorn en hier op te pakken. Hieronder een aantal etappes van verschillende routes.

  • Maarten van Rossumpad, etappe 12; Laag Soeren – Beekbergen, 15,7 km.
  • Maarten van Rossumpad, etappe 13; Beekbergen – Apeldoorn, 16,6 km.
  • Maarten van Rossumpad, etappe 14; Apeldoorn – Vaassen, 15,4 km.
  • Marskramerspad, etappe 09; Klarenbeek station – Hoenderloo, 20,0 km.
  • Marskramerspad, etappe 10; Hoenderloo – Kootwijk, 17,4 km.
  • Trekvogelpad, etappe 17, Hoenderloo – Loenen, 17,7 km.

Een aantal van deze etappes kunnen gecombineerd worden en Hoenderloo is dan een mooi vertrekpunt. Ideaal voor meerdaagse tochten.

Veluwe Zwerfpad

Verbaas je over de enorme stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels. Bij de oude boerderijtjes met grazende koeien lijkt de tijd stil te staan. Het Veluwe Zwerfpad voert 375 km over vooral onverharde paden door een unieke streek. Op het pad worden de Veluwezoom, Kootwijkerzand, Loenermark en Nationaal Park de Hoge Veluwe doorkruist. Loop door de gebieden en sta oog in oog met het wild van de Veluwe. Door de verbindingsroutes zijn er tal van mooie rondwandelingen en meerdaagse tochten te lopen over dit streekpad. Duidelijke routekaarten, beschrijvingen en markeringen houden je op het juiste pad.

Meer wandelroutes bij natuurbeheerders

Kroondomein Het Loo

Naast de wandelroutes in het Paleispark Het Loo en rond Hoog Buurlo en Radio Kootwijk zijn er in dit gebied nog meer wandelroutes in andere delen. Verschillende afstanden. Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. Misschien wel de enige plek in het land waar u nog kunt verdwalen. Er zijn weinig doorgaande wegen en bijna geen bebouwing. Het gebied ademt rust, ruimte en stilte. Kroondomein Het Loo bestaat uit het Paleispark en drie grote boswachterijen: Gortel, Uddel en Hoog Soeren. Het ligt midden op de Veluwe, tussen Apeldoorn, Vaassen en Uddel en beslaat een gebied van ongeveer 12 bij 16 kilometer.

Staatsbosbeheer

In de omgeving van Apeldoorn heeft Staatsbosbeheer meer gemarkeerde routes uitgezet. Deze zijn te vinden op de site van Staatsbosbeheer. Variërend van 1 tot ruim 20 km. Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die we beschermen en die je kunt beleven.

Geldersch Landschap & Kasteelen

In de omgeving van Apeldoorn beheert het Gelders Landschap vele natuurgebieden met gemarkeerde routes. Deze zijn te vinden op de hun website. Verschillende afstanden. Ruim 12.000 hectare natuur en vele monumenten als kastelen, landhuizen, molens en boerderijen vallen onder de zorg van het GLK. 

Natuurmonumenten

Ook Natuurmonumenten heeft in onze omgeving meer gemarkeerde routes uitgezet. Een overzicht van deze wandelingen vind je op hun website. Verschillende afstanden. Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland.

Nog meer ideeën?

Doe mee!
Gemarkeerde routes

Neem contact op

Deel je wandel initiatief

Mocht je de gegevens van jouw wandelevenement, -initiatief of wandelgroep op deze website vermeld willen hebben. Deel deze dan met ons via het contactformulier en dan vermelden wij deze op onze website.