Zo houd je je voeten gezond

Zo houd je je voeten gezond

Voetklachten komen vaak door een enkelverzwikking in het verleden, óf… door verkeerde schoenen. Onze voeten komen er vaak bekaaid vanaf. We proppen ze in verkeerde schoenen, besteden er weinig aandacht aan en weten niet hoe we voetklachten kunnen voorkomen. Mensen hebben vaak een verkeerd idee over wat goed is voor hun voeten. Je voeten zijn de basis waar je op staat, ze zijn zó belangrijk. Als je eenmaal voetklachten hebt, kan dat heel invaliderend zijn.

Wat zijn de oorzaken van voetproblemen?

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat er twee oorzaken zijn. Ten eerste kan er sprake zijn van een trauma. Dan is er in het verleden iets met de voet gebeurd, denk aan een enkelverzwikking, er is iets op de voet gevallen of iemand heeft hard z’n teen gestoten. Door de pijn kun je dan anders gaan lopen, dat leidt tot allerlei klachten. Een tweede oorzaak is het dragen van verkeerde schoenen. Mensen hebben namelijk een fout idee van wat goede schoenen zijn. Ze denken dat ze een stevige hak moeten hebben en veel ondersteuning. Daardoor dragen ze schoenen met te stugge zolen, te veel voetbed en neuzen die spits toelopen. De tenen drukken dan tegen elkaar en zitten de hele dag opgepropt. Ze kunnen daardoor niet goed bewegen, terwijl tenen een belangrijke functie hebben bij het afwikkelen van je voet en bij de balans.

Op de website van PlusOnline is hierover een aardig artikel te lezen. Meer informatie is te vinden op de volgende websites: voetentraining.nlwandel.nl. Ook op de website van Gezondheidsnet is meer over je voeten te lezen.

Voetklachten bij wandelen

Als wandelaar zit je natuurlijk niet te wachten op pijnlijke voeten tijdens je wandeling. Wandelen is een
sport waarbij weinig blessures voorkomen. Toch kun je soms last krijgen van klachten, vooral als je langere afstanden loopt. Dit is natuurlijk jammer, zeker omdat klachten meestal makkelijk te voorkomen zijn.
Een goed passende en lekker zittende wandelschoen is onontbeerlijk voor een prettige wandelervaring. De meeste wandelschoenen bieden wel comfort, maar bieden weinig ondersteuning onder de voet. En dat is net waar dit het meest nodig is. Op de website van wandel.nl is hierover een artikel te lezen. Ook op de website wandelschoenopmaat.nl is hierover meer te lezen.

Krijg je bij het wandelen klachten aan enkel, knie, heup of rug? Dan is het goed mogelijk dat deze pijn veroorzaakt wordt door een verkeerde stand van uw voeten. Een podotherapeut kan deze voetklachten in de meeste gevallen snel verhelpen. Zonde om tijdens het wandelen onnodig met klachten door te blijven lopen. Je wilt optimaal genieten van de prachtige natuur.
Op internet is genoeg informatie te vinden over ‘voetklachten bij wandelen’. Overleg anders eens met een fysiotherapeut of podoloog. Ook een goede en gespecialiseerde schoenwinkel kan je verder helpen met advies.

Veters goed strikken kan voetproblemen voorkomen
Zit je wandelschoen niet helemaal lekker om je voet? Het zou kunnen dat dit niet ligt aan je schoen, maar aan de manier waarop je de veters strikt. Kleine problemen, zoals knellende tenen, kunnen wellicht verholpen worden door je veters anders te strikken. In dit artikel vind je aan de hand van vijf voetkwalen de veterstriktechniek die jou van je voetklachten af kan helpen. Helpt het niet? Dan zijn jouw wandelschoenen misschien toch niet geschikt voor jou.

Tips en adviezen over schoenen voor ouderen
Op de website van ‘Mens en Gezondheid Nu’ is een aardige artikel te vinden over schoenen. “De gezondheid en mobiliteit van ouderen is vaak voor een belangrijk deel afhankelijk van de eigenschappen van de schoenen dat zij dragen. Het dragen van verkeerde of slecht passende schoenen leidt maar al te vaak tot gevaarlijke situaties….”
Lees verder

Voettrainingen bij voetklachten

Train je voeten en voel het verschil! “Wie zijn voeten regelmatig traint, heeft minder voet- en houdingsproblemen. Wij, de schoendragers, kijken niet om naar onze voeten. We stoppen ze weg in stevige schoenen en kijken pas goed als we pijn hebben.”
Lees verder