Effectieve valpreventie

Effectieve valpreventie

Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 4 minuten wordt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen omdat hij gevallen is. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050. Het letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. 
Gerichte valpreventie is essentieel om deze problematiek een halt toe te roepen en is bovendien ook zeer goed mogelijk. Er is veel wetenschappelijk bewijs hoe het valrisico bij ouderen verminderd kan worden en  er zijn meerdere (kosten)effectieve interventies beschikbaar. Veiligheid.nl zet zich in om de kennis en expertise over valpreventie verder te verspreiden en om op een effectieve manier bij te dragen aan de oplossing van dit groeiende probleem.

Tips om vallen te voorkomen

Jaarlijks belanden veel mensen op de spoedeisende hulp als gevolg van een val. Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Vallen is in veel gevallen vermijdbaar, en goede voorbereiding verkleint het risico op vallen. Kijk hoe je met kleine, simpele aanpassingen in gedrag en woonomgeving je het risico op vallen verkleint!
Lees verder….

Campagne ‘Ik sta Sterk’

Deze is gericht op bewustwording, testen van het valrisico en het zo lang mogelijk sterk te blijven staan. Aandacht voor valpreventie is hard nodig, want jaarlijks vallen er ongeveer 1 miljoen 65-plusser in Nederland. Gemiddeld sterven er per dag 16 ouderen door een val. Ook zijn er ouderen die door een val minder zelfstandig kunnen leven dan daarvoor.

Wat is jouw risico op vallen? Test het eenvoudig en snel en ontdek wat jij kan doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan. Zo kun je de dagelijkse dingen blijven doen. Bijvoorbeeld boodschappen doen of een bezoek brengen aan familie.

Waarom wil jij graag sterk blijven staan? Meer informatie op de website hoesterkstaik.nl. Speciaal ontwikkeld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om actief aandacht aan valpreventie te geven.

Valtrainingen in Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn biedt trainingen aan om vallen te voorkomen en zet daarbij ook de landelijke campagne ‘Ik sta sterk’ in. Gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties willen samen het risico op vallen verkleinen. Daarom zetten we in op bewustwording en preventie, zodat inwoners zo lang mogelijk sterk staan en hun zelfstandigheid kunnen behouden.

Oefeningen voor balans en kracht verkleinen het valrisico

Hoe ouder, hoe minder de coördinatie tussen waarneming en beweging. In combinatie met andere risicofactoren, zoals een verminderd gezichtsvermogen of bepaalde medicatie, kan dit leiden tot een hoger valrisico. Daarom is het belangrijk je balans te oefenen. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker in evenwicht blijft en minder snel valt. Bovendien verkleint regelmatig bewegen de kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook op bijvoorbeeld botbreuken. De beweegrichtlijn voor vijftigplussers is minstens 150 minuten matig intensieve inspanning, verspreid over meerdere dagen. Langer, vaker of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. En het liefst combineer je spier- en botversterkende activiteiten met balansoefeningen. Zo worden je spieren getraind om goed te blijven samenwerken. Deze acht balansoefeningen op de website van gezondheidsnet doe je gewoon thuis.

Handige checklist om vallen te voorkomen

Gebruik de handige checklist van Het Rode Kruis om er zeker van te zijn dat je er alles aan doet om vallen te voorkomen. Download de checklist, print deze uit en loop alle tips door. Hang de checklist daarna op een handige plek zodat je regelmatig kunt controleren of je de tips nog in acht neemt.