Kies de juiste wandelschoen

Kies de juiste wandelschoen

Wandelen heeft serieuze vormen aangenomen en dus is het tijd voor goede schoenen. Maar welke past bij jouw voet en type wandeling? Het belangrijkst zijn pasvorm en -maat. Er moet een match zijn tussen voet en schoen. Neem er de tijd voor en laat je adviseren. Want er zijn nogal wat factoren die meespelen bij de aanschaf van goede wandelschoenen. Zoals je postuur, je loopstijl – een zware of lichte tred bijvoorbeeld – en de stand van je voeten. Het is aan te raden bij een goede schoenwinkel een afdruk te laten maken van je voet, die geeft een goed beeld van de stand.

Wat is je wandelplan?

Stem je schoen af op je wandelplannen en niet op de mode. Zo maakt het bijvoorbeeld uit hoeveel kilometer je per dag wandelt en of je daarbij vooral op stoep en asfalt loopt of juist op bospaden. Wil je er ook mee kunnen stappen in de bergen of in tropische gebieden dan heb je weer een ander type nodig. In het algemeen geldt: hoe zwaarder het terrein, hoe steviger en stugger de schoen moet zijn. Dat vraagt om een zool met meer grip en demping en het materiaal moet de voet en enkels meer ondersteunen.

Verschillende categorieën

WANDELSCHOENEN CATEGORIE A
In deze categorie vind je de lage wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Er zijn lage schoenen geschikt voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein, maar er zijn ook modellen geschikt voor korte afstanden, bijvoorbeeld voor city trips. Ook voor Nordic Walking vind je de schoenen in deze categorie. Deze schoenen worden gekenmerkt door een meer afgeronde zool en over het algemeen meer demping en sportief opgezet.

WANDELSCHOENEN CATEGORIE A/B
In deze categorie vind je de meest soepele wandelschoenen die de enkel omsluiten. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is het meest geschikt voor lichte wandelingen. Ook geschikt voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. Natuurlijk ook geschikt voor dagelijks gebruik.

Als jij je herkent in één of meerdere van de onderstaande regels dan is een schoen uit de A (laag) of A/B (half hoog) categorie voor jou geschikt:
• Je maakt regelmatig een korte wandeling rond je huis.
• Je gaat de 4-daagse lopen of ander wandelevenement.
• Je vind het heerlijk om te wandelen op het strand, in de duinen of bos.
• Je bent een geoefende wandelaar en afstanden van 10, 25, 40 kilometer of meer draai jij je hand niet voor om.
• Je moet dagelijks de hond uitlaten.
• Je gebruikt wandelschoenen voor bijvoorbeeld Nordic Walking, Speed Walking, Power Walking.
• Je zoekt wandelschoenen voor vlak of heuvelachtig terrein.
• Je gaat in de bergen wandelen met niet meer dan een dagrugzak als bagage en je blijft voornamelijk op de paden.
• Je staat vaak langs het sportveld en je wilt warme en droge voeten.
• Je maakt een [combinatie van] fiets- en wandelvakantie.
• Je gebruikt je wandelschoenen voor een stedentrip [Parijs, Londen, Rome, etc].
• Je hebt steunzolen en die passen niet in gewone schoenen.
• Je hebt last van je gewrichten en je zoekt een comfortabele schoen met veel demping.

WANDELSCHOENEN CATEGORIE B
Schoenen in de B categorie zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen [ook wel softwalker genoemd] het meest geschikt. De wandelaar die het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en soms een stijvere zool kiezen; B/C-categorie.

Als jij je herkent in één van de onderstaande regels dan is een schoen uit de B of B/C categorie voor jou geschikt:
• Je wandelt in de bergen met een zwaardere rugzak, zeg groter dan 35 liter en meer dan 8 kilogram voornamelijk op paden.
• Je begeeft je graag en veel buiten de paden waardoor je in one#en terrein komt, zowel in Nederland als in het buitenland.
• Je zoekt bergschoenen voor een meerdaagse huttentocht.
• Je hebt graag veel steun rond je enkels en vind het prettig om in een stevige schoen te lopen.
• Je zoekt een robuuste schoen en daarbij is levensduur belangrijker dan comfort.
• Je hebt last van artrose in je teengewricht[en] en je zoekt een schoen met een zool die nauwelijks buigt maar nog wel comfortabel wandelt.

BERGWANDELSCHOENEN CATEGORIE C
Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.

BERGWANDELSCHOENEN CATEGORIE D
Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

De zool

De zool van een goede wandelschoen bestaat uit meerdere lagen: een loopzool met profiel, een dempende tussenzool, een binnenzool die de buigzaamheid bepaalt en een inlegzool met wel of geen ergonomisch voetbed. Alle lagen bij elkaar zorgen voor demping, ondersteuning, een goede afwikkeling van de voet, bescherming en grip. Het profiel moet geschikt zijn voor het terrein waarin je gaat wandelen. Je mag bijvoorbeeld geen steentjes door de zool voelen.

Het gewicht

Bedenk: hoe steviger de zool en de opbouw van de schoen, hoe zwaarder de schoen. Een zwaar model kan belastend zijn voor je knieën. Het is wikken en wegen tussen gewicht en steun. Hoge schoenen hoeven niet per se zwaarder te zijn dan lage schoenen. Hoe zwaarder het terrein [en jijzelf], hoe eerder de zolen kunnen slijten.

Waterdicht en ademend

Wandelschoenen moeten beschermen tegen regen en tegelijkertijd ventileren om zweet af te voeren. Fabrikanten maken schoenen waterdicht met een min of meer ademend membraan. Daarvan is Gore-Tex is het bekendste voorbeeld: het houdt regen buiten en voert zweet via de membraanporiën af. Met minder natte voeten heb je minder kans op blaren. Waterdichte schoenen zijn de beste keuze voor wie in landen als Schotland, Nederland en Scandinavië gaat wandelen. Minder geschikt zijn ze voor zweetvoeters en liefhebbers van warme landen. Dan zijn leren [of canvas] schoenen een betere keus, die ademen goed.

De pasvorm

De tenen willen graag een vingerbreedte bewegingsruimte, gemeten vanaf de langste teen. Daardoor
voorkom je bij de afwikkeling en bij afdalend wandelen dat je blauwe teennagels krijgt. Zorg dat de leest van de schoen past bij de vorm van de voet. De belangrijkste merken – Meindl, Hanwag, Lowa – hebben meerdere breedtematen. De hiel mag niet loskomen tijdens het lopen. Er zijn wandelschoenen met een geknepen hielcup, zodat je voet niet loskomt en er geen blaren ontstaan.

Een hoge schacht geeft meer stevigheid dan een lage. Wat bij jou past hangt af van het terrein waarop je wandelt, maar ook van je gewicht, manier van bewegen, gestel, en of je sterke of zwakke enkels hebt bijvoorbeeld. Een mannenvoet is breder en heeft een andere verhouding tussen voorvoet en hiel dan een vrouwenvoet. Soms is overstappen op een model van het andere geslacht een optie. Soms geven inlegzooltjes extra comfort. Koop ze in de goede maat – dus knip ze niet bij – en kies geen gel, maar leer, kurk of een combi van leer en stof. Een inlegzooltje moet dempen, ademen en ondersteunen.

Een goede wandelschoen is niet goedkoop

Reken voor goede wandelschoenen op zo’n 150 tot 250 euro. Het verschil in schoenen tussen 150 euro en 250 euro zit ‘m in de hoeveelheid materiaal [hoge schacht, lage schacht], in het soort materiaal [kwaliteits- leer uit één stuk voor een goede torsiestijfheid of een mix van restjes afvalleer met synthetisch materiaal] en kwaliteit van de zool. Is je budget lager dan lever je in op demping, pasvorm, ondersteuning en comfort. Maar bij uitverkoop of overjarige modellen is het vaak mogelijk een goede schoen een stuk goedkoper aan te schaffen.

Goede sokken belangrijk

Goede wandelschoenen kunnen niet zonder goede wandelsokken: die voeren transpiratievocht af [kleinere kans op huidirritaties en blaren], ze beschermen je voeten en geven extra demping.

Podoloog nodig?

Toch klachten? Pijnlijke knieën? Verkrampte kuiten? Spanning in je nek? Dan kunnen inlegzooltjes op maat helpen. Raadpleeg wel eerst een [sport]podoloog. Met verkeerde inlegzolen kunnen problemen zelfs verergeren. Veel wandelaars wikkelen hun voeten niet helemaal goed af. Dan krijg je overpronatie [en zakt de voet te veel naar binnen door] of oversupinatie [als de voet te veel naar buiten doorzakt]. Dat is te corrigeren met inlegzolen die de voeten ondersteunen. Een podoloog maakt ze op maat. Deze zolen bieden meer ondersteuning en demping dan inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten. Daardoor krijg je minder snel last van vermoeide voeten.

Voetzorg disciplines

Binnen de voetzorg in Nederland bestaan verschillende disciplines die zich de afgelopen jaren sterk hebben ontwikkeld. De verschillen zijn echter niet altijd even duidelijk. Juist die duidelijkheid is noodzakelijk bij de keuze voor bepaalde zorg. Daarom hier in het kort een overzicht van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten te vinden.